Известие

Collapse
No announcement yet.

Масло за дизел

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Масло за дизел

Здравейте, съвсем нов съм и предвид факта, че преди седмица си купих Алфа 156, 1.9 JTD и Алфа 166, 2.4 JTD, бих желал да разбера кои са най-подходящите масла - за първоначална смяна.
    Моля, също така, да ме опътите относно подходящ сервиз в Пловдив за смяна на консумативи (масла, ремъци, ролки т.н.), ако има такъв разбира се.Благодаря.
    Alfa 156, 1.9 JTD
    Alfa 166, 2.4 JTD

Здрасти, има един много тънък момент при автомобилите произведени в различните държави-ако имаш френска кола, карай с френско масло,немска с немско и италиянска с италиянско масло. Обяснявам..... Има разлика между френска немска японска и т.н. стомана.. Всяка си има различно линейно разширение и свойства на издръжливост, якост и т.н. Затова , за да не ти чукат повдигачи и да ти е тих мотора- използвай предписаните от завода марки масла и консумативи. (Имам и опел, който го карах с арал, елф валволин и т.н масла и като му сипах "опел" масло-мотора млъкна) За алфата JTD има специално масло "Селения турбо-дизел" и се сменя на 8000 км, ако си уважаваш колата....Успех!

Comment

Първоначално публикувано от viliivanov
      ...За алфата JTD има специално масло "Селения турбо-дизел" и се сменя на 8000 км, ако си уважаваш колата....Успех!
      Selenia WR 5W40 се нарича маслото, което е най-подходящо, колега. Селения Турбо-дизел, за което говориш, е 10W40 Разликата е малка и двете стават за тези двигатели, но като цяло 5W40 се препоръчва повече, особено когато става въпрос за двигатели на по-малко км
      _______
      146 JTD - ex
      Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Първоначално публикувано от trustworthy
        като цяло 5W40 се препоръчва повече
        5w40 се препоръчва за 20/16в двигателите
        Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Ами защо тогава 8/10-волтовите 1.9 и 2.4 масово го ползват ...че и моя милост в това число
          _______
          146 JTD - ex

Comment

Ами защо тогава 8/10-волтовите 1.9 и 2.4 масово го ползват ...че и моя милост в това число
            шот ви влече е чудесен отговор

аз не съм казал че не става

Comment

Еми всеки ЖТД-джия в тоя форум препоръчва 5W40. Знам ли А и къде точно е разликата, която е от значение за маслото, между двата двигателя
              _______
              146 JTD - ex

Comment

къде точно е разликата, която е от значение за маслото, между двата двигателя
                е за тва вече питай алфа ромео

5в40 е по-добро за зимата по обективни причини
                ама предвид че се сменя на 8000 км маслото на жтд до зимата има тъкмо една смяна

ПС
                след известни проверки:
                и двете масла стават и за 20/16в двигателите
                ама 2.4 20в иска 5 литра а 2.4 10в 5.5 литра

Comment

Използвам темата да попитам отново: на колко мн препоръчвате да се сменя маслото (аз знам на 10к км), и за двг над 100км не е ли по-добре масло 10в40, 5в40 не е ли малко тънко?
                  sigpic
                  Gulfstream G650 with Italian design...

Comment

Много зависи от състоянието на мотора, строго индивидуално е.
                    5W40 е по-добрият вариант, но ако има разход на масло - 10W40. А относно смяната - колкото по-често, толкова по-добре...

Comment

разходът на масло при турбодизелите в 99% от случаите е от течове по двигателя (все пак са италиянски ) или от турбината. Дали минава малсо през сегментите е много трудно да се установи.
                      5в40 и 10в40 на Селения са полусинтетики. 5в40 е по-тънко, но няма опасност да се изниже между хлабините на сегментите Карал съм и с двете - никакъв разход не съм забелязал.
                      Смяната може да си я правиш на 8-10к км спокойно. По-важно е да оставяш на празен ход двигателя около 1 мин, ако точно преди това си го пържил, за да пазиш лагерите на турбината.
                      _______
                      146 JTD - ex

Comment

нямам теччове и разход на масло, карал съм и с двете, 5в40 го бях сложил зимата(да си призная мотора работеше го-глатко и тихо,не е внушение), след около месец два ми тредстой обслужване масла,филтри. един тъп въпрос от моя страна: сега съм с селения 10в40, и ми остана 0.5 литра от предната смяна, побира 4.5литра, и се чудех ако реша да слагам 5в40 дали мога да използвам този о.5 литра или не е пропорачително? Ако го налея в съдът с 4 литра ?
                        sigpic

Comment

Няма да има проблем но не е препоръчително...Аз лично съм го правил този номер(Долях 1л. 10в40)...И карах точно 2хил. км. и психически ми беше много дискомфортно и не можах да изтрая и направих смяна, макар да бях 100% сигурен че нищо не може да стане.... Ако не си толкова привързан към колата и няма да ти тежи на съвеста слагай и да не те бърка.... и все пак...за още 15лв... Ти си реши..

П.П Ако решиш...тая селения половинка я дай на някой познат, който кара с бензиново или дизелово 10в40 селения
                          Alfa Romeo 147 1.6 TS 06' red Scarlet
                          exAlfa Romeo 156 2.5 V6 98' ...game over (((((
                          ex Legend 155 1.8 8v 95' SPORT MY.95 I am sexy and I know it...
                          ex Legend 155 2.0 8v 92' my Racing GLORY...
                          by RUBIG service

Comment

е не превързан съм доста, щом стой така въпроса ще го ползвам за др цели, и направо ново масалце 5в40 др път.
                            Last edited by търтей; d.m.y г., 12:27.
                            sigpic

Comment

Е добре де моята е на 157 000 км и ми казаха да сложа 10W40, а не 5W40...Посъветвайте ме
                              156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Working...
                              X